Omgeving & Historie​

De omgeving

Recreatieappartementen De Overhael ligt op het noordelijkste gedeelte van Oostzaan tussen het groen, water en riet, naast het recreatiegebied het Twiske, op de grens met Waterland. Het ligt in en naast het natuurgebied van het Oostzaner- en Ilperveld. Dit gebied heeft een zevental mooie fietsroutes door Waterland en het Wormer- en Jisperveld met diverse kanoroutes.
Ook ideaal als startpunt om te wandelen, trimmen, fietsen, mountainbiken, kanoën, varen, vissen, sporten of om gewoon tot rust te komen.

Voor culturele uitstapjes zit u binnen 15 minuten in Amsterdam, op de Zaanse Schans, in Marken of Volendam en slechts 30 minuten verwijderd van de Noordzeekust.

De Haal
De Haal

De Historie

De omgeving van Oostzaan was vanuit het verleden een overloopgebied van water uit het toenmalige randmeer De Wormer en het moerasbos fungeerde als spons voor het overtollige water. Het water werd afgevoerd door het riviertje de Twisck, wat uitkwam in het BuitenIJ naar de Zuiderzee.

Oostzaan (Oossane ten oosten van de rivier de Saen) is in de negende eeuw ontstaan door de ontginning van veen/turf welke als brandstof diende voor de verwarming van het naburige Amsterdam. Door deze afgravingen is de kenmerkende slotenstructuur ontstaan.

Langs het paardenpad is ten noorden bewoning ontstaan door boeren, vissers en jagers en in het zuidelijke gedeelde de traankokerijen van de walvisvaart en scheepsbouw van Amsterdam.

Het centrum van Oostzaan lag bij de huidige wegsplitsing De Heul / De Haal in het noordelijke gedeelte, waar de Heul eindigde in Haaldersbroek (het huidige Kalf) en De Haal via een karrespoor ophield bij het water richting Purmerend. Hier moesten onze voorouders, veelal landarbeiders en (pluim)veehouders met vee per boot overgehaald worden richting de markt van Purmerend. Algemeen aangenomen is de benaming De Haal vanuit hier ontstaan en gebruiken wij de benaming De Overhael voor deze plek uit cultuur historisch oogpunt.